| Tytuł: | Kiedy najlepiej zajść w ciąże? |
| Autor: | 20-latka 12.5.2010, 04:52 |
| Mam 25 lat i nie myśle na razie o dziecku. Rodzina jednak mnie przekonuje, że to najlepszy moment. Bo mi będzie łatwiej przejść przez okres ciąży i poród oraz jest większe prawdopodobieństwo, że dziecko urodzi się zdrowe. Czy przełamać swój strach i się zdecydować. Czy poczekać? | |
| Tytuł: | Kiedy najlepiej zajść w ciąże? |
| Autor: | karolajna 28.9.2010, 14:35 |
| popieram magde. nie mozesz sugerowac sie tym co mowi rodzina w tej kwestii bo to twoja sprawa. nie mozesz ulegac rodzinie skoro sama nie jestes gotowa narazie na dziecko. dziecko to nie tylko przejcscie przez okres ciazy, ale rowniez zajmowanie sie nim co nie pozwala na wykonywanie obowiazkow zwiazanych czy z praca czy ze szkola. poczekaj az sama poczujesz ze jestes na to gotowa i dopiero wtedy podejmij decyzje o ciazy. | |
Zdrowie
Dobre zdrowie pozwala sprawnie funkcjonować w codzienności, realizować życiowe cele, wypełniać obowiązki zawodowe, spełniać swoje pasje itp. Jednak by zdrowie dopisywało, należy o nie zadbać. Troska o zdrowie jest troską o samego siebie i wyrazem szacunku dla własnej osoby.
Węglowodany pełnią w naszym organizmie wiele ważnych funkcji, gdyż stanowią podstawowy, najłatwiej dostępny środek energii, pozwalający na zachowanie w organizmie stałej temperatury ciała. Z jednego grama cukru możemy pozyskać aż cztery kalorie energii. Należy jednak podkreślić, iż w przeciwieństwie do tłuszczy, będących podstawowym źródłem energii, pokłady węglowodanów bardzo szybko się wyczerpują. Nie mniej jednak, to właśnie glukoza jest jedynym źródłem energii dla mózgu i mięśni.
Dysleksja
Psychologowie wyróżniają następujące typy dysleksji: typu wzrokowego, typu słuchowego, integracyjną, typu mieszanego, wizualną. Dodatkowo wymienia się odmiany dysleksji takie jak: dysortografia, dysgrafia, dysfonia, dyskalkulia.