| Tytuł: | Kiedy pierwszy raz do lekarza? |
| Autor: | Dagmara 12.5.2010, 04:52 |
| Staramy się z chłopakiem o dziecko. Ostatnio robiłam test ciążowy i wykazał, że jestem w ciąży. Kiedy powinnam pierwszy raz wybrać się do lekarza, jak często trzeba go odwiedzać i jakie badania powinny być wykonane w pierszej kolejności? | |
| Tytuł: | Kiedy pierwszy raz do lekarza? |
| Autor: | luiza 28.9.2010, 14:22 |
| mysle ze powinnas od razu odkad sie dowiedzialas o ciazy, wybrac sie do lekarza i skonsultowac sie z nim w tej kwestii. Nie ma co czekac, mysle ze on pomoze Ci we wszsytkich obawach oraz zleci badania ktore beda dla ciebie najodpowiedniejsze. jak czesto bedziesz musiala przychodzic na kontrole to juz ustalisz z lekarzem ktory bedzie prowadzil twoja ciaze. | |
Zdrowie
Dobre zdrowie pozwala sprawnie funkcjonować w codzienności, realizować życiowe cele, wypełniać obowiązki zawodowe, spełniać swoje pasje itp. Jednak by zdrowie dopisywało, należy o nie zadbać. Troska o zdrowie jest troską o samego siebie i wyrazem szacunku dla własnej osoby.
Węglowodany pełnią w naszym organizmie wiele ważnych funkcji, gdyż stanowią podstawowy, najłatwiej dostępny środek energii, pozwalający na zachowanie w organizmie stałej temperatury ciała. Z jednego grama cukru możemy pozyskać aż cztery kalorie energii. Należy jednak podkreślić, iż w przeciwieństwie do tłuszczy, będących podstawowym źródłem energii, pokłady węglowodanów bardzo szybko się wyczerpują. Nie mniej jednak, to właśnie glukoza jest jedynym źródłem energii dla mózgu i mięśni.
Dysleksja
Psychologowie wyróżniają następujące typy dysleksji: typu wzrokowego, typu słuchowego, integracyjną, typu mieszanego, wizualną. Dodatkowo wymienia się odmiany dysleksji takie jak: dysortografia, dysgrafia, dysfonia, dyskalkulia.